West-Brabants wielerverleden verhaald

Op onze website besteden we met enige regelmaat aandacht aan de wielerhistorie van West-Brabant

Naast voetbal is wielrennen dé sport van West-Brabant. Geen enkele sport kent zo’n met heldendom en drama overgoten verleden, waarbij tranen van triomf samenvloeien met die van teleurstelling.

In de verhalen die wij publiceren, spelen West-Brabantse wielrenners de hoofdrol. De verhalen spelen zich af in een steeds wisselend decor, zowel chronologisch als geografisch. In die verhalen zal de wielersport in al haar facetten de revue passeren: de wielrenners, de wedstrijden, de organisatoren ervan, de wielerofficials, de overheden en ook de sportjournalisten. Deze laatste beroepsgroep leverde in kranten en sporttijdschriften smeuïge anekdotes, die regelmatig door de in de komende artikelen zijn verweven.

Lees het verhaal van:

De gemeente Rucphen is een bakermat voor de wielersport in Nederland en kent met grote namen als ex-profs Marinus Valentijn, Wim van Est, Jacques Hanegraaf en Wout en zijn neef Rini Wagtmans een rijke wielerhistorie.
Vier kleppers uit St. Willebrord, v.l.n.r. Jacques Hanegraaf, Rini Wagtmans, Wout Wagtmans en de legendarische Wim van Est. Hij was in 1951 de eerste Nederlander die de gele trui aantrok in de Tour de France. In diezelfde ronde viel hij op de Col d’Aubisque 70 meter naar beneden in het ravijn.