Nederland deed ontzettend zijn best om neutraal te blijven bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog. De Duitse troepen vielen echter op 10 mei 1940 toch ons land binnen. Nederland kwam onder het Duitse bewind en er ontstond een periode van vijf jaar bezetting, waarin het leven alleen maar slechter werd voor de Nederlanders.
De Nederlanders werden onderdrukt door de Duitse bezetter, velen werden uit hun huizen gezet, uitgehongerd of gedwongen om te werken in fabrieken. Driekwart van de Joodse Nederlanders werd gedurende de oorlog afgevoerd naar concentratie- en vernietigings-kampen.
Ook in het dorp Rucphen werden door veel inwoners de vreselijke gevolgen van de Tweede Wereldoorlog gevoeld. We besteden daarom op deze site afzonderlijk aandacht aan deze periode in onze geschiedenis. Het is belangrijk om blijvende aandacht te hebben voor wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog en duidelijk te maken hoe belangrijk het is om te leren van onze fouten. Vrijheid is niet vanzelfsprekend!
Het organiseren van een groots opgezette herdenking en ceremoniële onthulling van monumenten voor de slachtoffers van de vliegtuigcrashes die in onze omgeving hebben plaatsgevonden, is een belangrijke doelstelling van onze stichting.
Wij brengen niet alleen de crashes onder je aandacht, maar besteden ook aandacht aan belangrijke Rucphense personen en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.
Klik op de links hierboven of in het menu om meer te weten te komen over Rucphen in WOII.