Tweede Wereldoorlog


Op 10 mei 1940 raakte Nederland door de Duitse invasie rechtstreeks betrokken bij de Tweede Wereldoorlog, waarna Nederland bezet werd door nazi-Duitsland. De inname van ons land ging de Nazi’s niet snel genoeg. ‘Daarom bombardeerden Duitse Heinkels op 14 mei 1940 om 13.27 uur de binnenstad van Rotterdam. Binnen een kwartier zijn grote delen van de binnenstad verwoest. Om erger te voorkomen, kon de Nederlandse regering niet anders dan capituleren.

Het handgeschreven capitulatie document.

De Tweede Wereldoorlog, die woedde in Nederland van 1940 tot 1945, was een van de meest ingrijpende en verwoestende conflicten in de moderne geschiedenis. Deze wereldwijde oorlog had een immense impact op zowel de soldaten aan het front als de burgers thuis.

De Tweede Wereldoorlog blijft een cruciale periode in de geschiedenis, een tijd van ongekende verwoestingen en leed, maar ook van opmerkelijke veerkracht en moed van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt. We besteden daarom op deze site apart aandacht aan deze periode, m.n. aan de gebeurtenissen die in en om Rucphen hebben plaatsgevonden en aan personen uit ons dorp / gemeente, die een rol gespeeld hebben in de Tweede wereldoorlog.