Oorlogsslachtoffers uit Rucphen

Er zijn in de Tweede Wereldoorlog verschillende inwoners uit ons dorp omgekomen, door oorlogsgeweld,

Vooral in de laatste maanden van de bezetting van Rucphen waren veel slachtoffers te betreuren.

We geven op deze pagina een overzicht.

Als je n.a.v. dit overzicht opmerkingen of aanpassingen wil doorgeven, neem dan contact met ons op via: info@rucphentoenennu.nl

Adrianus van Dijk (1919 – 1940)

Adrianus (Janus) van Dijk

Adrianus (Janus) was de zoon van A. van Dijk en A.C.J. van de Wildenbergh. Hij werd op  17-10-1919 in Rucphen geboren.

Hij was sergeant en commandant van de wachtgroep bij het Maasstation in Rotterdam. Op de dag van de Duitse inval, 10 mei 1940, kreeg hij opdracht om munitie te brengen naar de mariniers bij de Wijnhaven. Adrianus werd tijdens die tocht in zijn buik geraakt en overleed ter plaatse aan de schotwonden. Adrianus is slechts 20 jaar geworden.

Bidprentje van Adrianus van Dijk
Grafsteen van Adrianus van Dijk

Adrianus is begraven op de Nederlandse Oorlogsgraven Algemene Begraafplaats in Crooswijk, Rotterdam. Graf : P-1-3

Joop van Buitenen (1922 – 1944)

Joop van Buitenen

Johannes ( Joop) was de zoon van Johannes (Jan) van Buitenen senior, die tijdens WOII burgemeester van Rucphen was. Zijn moeder was Geertruida (Truus) Adriana Jansen

Joop was werkzaam als ambtenaar bureau bevolking bij de gemeente Den Haag.

Joop was actief in het verzet. Op 12 augustus 1943 werd hij in Den Haag gearresteerd op last van de Duitsers en naar Vught gebracht. Hier werd hij te werk gesteld als bandvuller bij het Philips Kommando.

.

In de nacht van 8 op 9 juni saboteerde Joop één van de machines door drijfriemen door te snijden. De kampleiding ontdekte dat dit het werk van Joop was. Hij werd gearresteerd op 11 juni en hardhandig verhoord. Joop weigerde iets te vertellen over zijn activiteiten in het verzet of om namen te geven.

Joop werd ter dood veroordeeld en op 13 juni op 21 jarige leeftijd gefusilleerd op de fusilladeplaats in kamp Vught en vervolgens in het crematorium van kamp Vught gecremeerd.

Het herdenkingsmonument op de fusilladeplaats van voormalig kamp Vught. Op het monument staan de namen van degenen die op deze plaats geëxecuteerd werden.
Registratiekaart van Joop van Buitenen in kamp Vught.
Overzichtskaart Joop van Buitenen

Antonius Konings (1861 – 1944)

We hebben helaas (nog) geen foto van Antonius Konings. Dit is zijn vrouw Adriana Vroegrijk.

Antonius werd op 23-11-1861 geboren als zoon van Adriaan Konings en Helena Braat. Hij was de echtgenoot van Adriana Vroegrijk. Zij waren woonachtig in de Achterhoeksestraat.

Antonius kwam op 82-jarige leeftijd om het leven bij de beschieting van de BBA bus.

Deze beschieting vond plaats op 1 september 1944 nabij Etten-Leur. Op deze dag namen geallieerde vliegtuigen een BBA bus onder vuur, die zij voor een Duits legervoertuig aangezien hadden.

Antonius was begraven op het oude kerkhof van Rucphen (graf D 36).

Passage uit het begraafboek van de H. Martinuskerk.

Johannes Roks (1921 – 1944)

Johannes was gehuwd met Maria van Beers, en woonde in de Kerkheide. Hij werd tijdens de beschieting van de BBA bus in zijn buik getroffen en zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Hij overleed op 14 oktober 1944 in het ziekenhuis in Roosendaal.  Hij was toen 23 jaar oud. Johannes Roks staat niet vermeld op het Rucphense oorlogsmonument.

Hij staat wel op de lijst van oorlogsslachtoffers in St. Willebrord.

Overzicht van de oorlogsslachtoffers uit St. Willebrord.
Acht inwoners van onze gemeente, die in die bus zaten, werden op slag gedood en tien zwaar tot licht gewond. Andere dorpsgenoten kwamen er met kleerscheuren en de schrik vanaf

Adriana Schroot (1923 – 1944)

De Duitse bezetter had in oktober 1944 in ons dorp artilleriegeschut opgesteld. Dit geschut werd op 26 oktober 1944 door de geallieerden onder vuur genomen. Helaas kwamen hierbij verschillende dorpsgenoten om het leven.

Aan de Zundertse weg 14 vielen de eerste slachtoffers bij de familie  Schroot-Hoendervangers. Hier sloeg op de zolderverdieping, terwijl het gezin nog in bed lag, een granaat in. Vader, moeder en twee kinderen werden getroffen.

Adriana Schroot geboren op 16-11-1923 als dochter van Leonardus Franciscus Schroot en Antonia Catharina Hoendervangers raakte bij de beschietingen op 26 oktober 1944 zwaar gewond en overleed 2 dagen later op 20-jarige leeftijd in het ziekenhuis Charitas te Roosendaal.

Ziekenhuis Charitas, deze foto werd kort na de Tweede Wereldoorlog gemaakt.

Adrianus Schrauwen (1885 -1944)

Adrianus Schrauwen
Het grafmonument (graf A 45) van Adrianus Schrauwen. Deze zerk werd geruimd bij de aanleg van de Martinustuin.

Op 26 oktober 1944 sloeg, naast het gemeentehuis, bij de familie Schrauwen  ook een granaat in. Adrianus Schrauwen, wonende Raadhuisstraat 31, werd hierbij op 59-jarige leeftijd op slag gedood. De andere familieleden hadden zich tijdig in de kelder in veiligheid kunnen brengen.

Maria Embregts (1923 – 1944)

Er volgde op 26 oktober nog een tweede beschieting.

Maria Philomina Embregts
Het grafmonument (graf A 46)  van Maria Embregts. Deze zerk werd geruimd bij de aanleg van de Martinustuin.

Maria Embregts, woonde in de Gebrande Hoefstraat 12. Maria was op 26-05-1923 geboren als dochter van G. Embregts  en J.C.M. Lauwerijssen. Maria was brood gaan halen en wilde net weer de schuilkelder in gaan. Zij werd echter op 21-jarige leeftijd op slag gedood bij deze tweede beschieting.

Anna Maria van Kalmthout (1889 – 1944)

Anna Maria van Kalmthout
Het grafmonument (graf A 47) van Anna Maria van Kalmthout. Deze zerk werd geruimd bij de aanleg van de Martinustuin.

Anna Maria van Oers van Kalmthout, wonende Gebrande Hoefstraat 8, echtgenote van A. van Oers, raakte bij de tweede beschieting op 26 oktober 1944 zo zwaar gewond dat ze enkele uren later op 55-jarige leeftijd overleed.

Antonius Konings (1871- 1944)

Om 7 uur ’s avonds werd Rucphen voor de derde maal met artillerievuur beschoten. Hierbij werd Antonius Konings, gehuwd met J.M. Gabriëls, wonende Bosheidestraat 12, toen hij in de stal stond, zo ernstig door een granaatscherf aan het hoofd getroffen dat hij kort daarna op 72-jarige leeftijd overleed.

Antonius Konings
Het grafmonument (graf A 48) van Antonius Konings. Deze zerk werk geruimd bij de aanleg van de Martinustuin.

Piet van Overveld (1930 – 1944)

Petrus Cornelis van Overveld werd op 01-09-1930 geboren als zoon van Frans van Overveld en Francisca Vergouwen. Zij woonden aan de Langedijksestraat 33 te Rucphen. Piet kwam op 03-12-1944 op 14-jarige leeftijd om het leven bij een explosie van een anti-tank mijn in het Sterrebosch op Visdonck. Aangenomen wordt dat Piet met enkele vrienden hier aan het spelen was. Piet is begraven op R.K. Begraafplaats aan de
Bredaseweg te Roosendaal

Petrus Cornelis van Overveld
Het grafmonument (vak 17 rij 4) van Petrus Cornelis van Overveld.

Jan Konings (1927 – 1944)

Johannes Cornelis Konings werd op 11-12-1927 geboren als zoon van Antonius Leonardus Konings en Josephina Catharina Konings. Jan kwam op 03-12-1944 op 16-jarige leeftijd om het leven bij een explosie van een anti-tank mijn in het Sterrebosch op Visdonck. Aangenomen wordt dat Jan met enkele vrienden hier aan het spelen was. Jan is begraven op R.K. Begraafplaats aan de Bredaseweg te Roosendaal

Het grafmonument (vak 17 rij 4  van Johannes Cornelis Konings
Johannes Cornelis Konings

Behalve deze inwoners van Rucphen, zijn er in Rucphen ook geallieerden overleden tijdens of na het uitvoeren van hun missie. Klik hier voor een overzicht van deze oorlogsslachtoffers.