Ontstaan

Ansichtkaart van pastorie en kerktoren van Rucphen,. De foto werd in 1966 gemaakt, de fotograaf en uitgever zijn ons niet bekend.

Wij zijn gestart als twee aparte werkgroepen in Rucphen. Eén groep hield zich bezig met het onderzoek naar en de publicatie van informatie over de vliegtuigcrashes, die in de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente hebben plaatsgevonden. Het doel van deze werkgroep was om deze gebeurtenissen een plekje in de geschiedenis van Rucphen te geven door op de crashsites permanente monumenten op te richten.  

Vrijwel gelijktijdig was er een werkgroep, die zich bezighield met onderzoek naar en publicatie van informatie over historische panden en vooral hun bewoners rondom de Sint Martinuskerk en gebeurtenissen in het kerkdorp Rucphen en directe omgeving.

Het eerste jaar hebben wij gebruikt om beide werkgroepen verder te professionaliseren. Op 11 juli 2022 hebben wij de stichting ‘Rucphen Toen en Nu’ in het leven geroepen. In de toekomst willen wij ons verder inzetten om verschillende personen, groepen en instanties samen te brengen die allen als doel hebben om de verhalen over vroeger, bijvoorbeeld over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in leven te houden. We willen echter ook de gebeurtenissen van nu vastleggen. Het verhaal van NU is morgen het verhaal van TOEN.