Crashes

Click here for the English version

Het wapen van Rucphen

In de gemeente Rucphen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog drie geallieerde vliegtuigen neergestort, tijdens het uitvoeren van hun missies.

Deze gebeurtenissen verdienen het om een plaats te krijgen in de geschiedenis van de gemeente Rucphen, door het verhaal van deze crashes door te vertellen en de herinnering van de militairen die voor onze vrijheid gestorven zijn tijdens luchtacties, levend te houden.

Ad van Uffelen, de voorzitter van onze stichting, deed veel onderzoek naar de crashes. Hij publiceerde samen met Frank van Overveld, het verhaal van de drie crashes die plaatsvonden in onze gemeente in boekvorm, zodat iedere geïnteresseerde uitgebreid kennis kan nemen van deze gebeurtenis door dit boek te lezen.

Hele korte samenvattingen van deze gebeurtenissen zijn te lezen op deze site.
 Klik op onderstaande links om het verhaal van deze gebeurtenissen te lezen.

Op onze downloadpagina vind je een door Ad van Uffelen geschreven flyer met daarin een korte beschrijving van de drie crashes in de gemeente Rucphen.

In januari 2023 bezocht Ad van Uffelen, de voorzitter van onze stichting, in Canada een aantal familieleden van de bemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente met hun vliegtuigen zijn neergestort. Klik hier om dit verslag te lezen.