Cornelius Jacobus Voeten

Het herdenkingsmonument in de Martinustuin (voorheen Algemene Begraafplaats te Rucphen)

Op de voormalige begraafplaats van Rucphen, nu Martinustuin, vind je naast het herdenkingsmonument nog een zerk.

De zerk van Cornelius Jacobus Voeten

Deze zerk is van Cornelius Jacobus Voeten, geboren in 1861 in Rucphen. Cornelius Voeten, was een buitengewoon begaafde en uiterst vrome jongeman.

Zijn grootste wens was om priester te worden, hij zou hier zeker in geslaagd zijn, als hij niet al in 1885 overleden zou zijn

In mei 1885 schreef een anonieme medestudent op het seminarie een biografie over hem, waaruit blijkt dat Cornelius een bijzondere student was, die het wellicht ver gebracht zou hebben in de kerkelijke hiërarchie.

Hiernaast zie je de voorpagina van deze biografie over Cornelius Voeten, die kort na zijn overlijden werd uitgegeven bij de Nederlandsche Stoomdrukkerij van J. van Poll-Suykerbuyk.

Voorpagina van de biografie over Cornelius Voeten.

De biografie is door Google gedigitaliseerd. Deze digitale kopie is echter te groot om beschikbaar te stellen op onze downloadpagina. Wanneer je belangstelling hebt voor deze publicatie stuur dan even een email naar info@rucphentoenennu.nl of stuur ons een bericht via het contactformulier op onze contactpagina

Anton van Duinkerken besteedde in zijn boek ‘Nederlandsche vromen van den nieuwen tijd’, dat in 1941 verscheen ook een hoofdstuk aan Cornelius Voeten.

De tekst op de zerk is helaas nog maar nauwelijks te lezen, maar gelukkig is deze tekst wel vastgelegd. Hieruit blijkt ook hoe hoog hij in zijn tijd gewaardeerd werd.