Hierna doen we kort verslag van de crash van de Halifax bommenwerper in de Pierestraat te Rucphen. We maakten hiervan ook een korte documentaire, die je kunt bekijken op de pagina: documentaires . Als je het nog eens rustig na wil lezen, dan kun je de beschrijving van deze gebeurtenis, vinden en downloaden op onze downloadpagina.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde als Duitse vliegtuigen.
Eén van deze vliegtuigen stortte in de nacht van 22 juni 1943 neer bij ons dorp, in de omgeving van ‘De Posthoorn’. Vanwege de vele cokes- en staalfabrieken, fabrieken voor synthetische olie en andere oorlogsindustrie was het Ruhrgebied van groot belang voor de oorlogsinspanningen van Nazi-Duitsland. De geallieerden besloten om de Duitse oorlogsindustrie met groots opgezette bombardementsvluchten een definitieve slag toe te brengen en het Duitse moreel te breken Het bombardement van Krefeld is onderdeel van deze ‘Slag om het Ruhrgebied’.
Lang niet alle vliegtuigen, keerden terug naar Engeland. In de nacht van 21 op 22 juni gaan namelijk 44 vliegtuigen verloren, waarvan er negen op Brabants grondgebied neerstortten. Eén van deze vliegtuigen crashte vlakbij de bebouwde kom van Rucphen
Het vliegtuig dat bij Rucphen neerstortte was een Handley Page Halifax van de Royal Canadian Air Force, een viermotorige bommenwerper.
Dit vliegtuig vertrok op 21 juni kort voor middernacht vanaf vliegbasis Middleton St. George, met bestemming Krefeld.
Op de heenweg werd de Halifax opgepikt door de radar van de “Biberstellung” in Oostvoorne. Vanuit de ‘Biberstellung’ werd ‘Fliegerhorst Gilze-Rijen’, waar de Duitse nachtjagers waren gestationeerd, van de komst van de bommenwerpers op de hoogte gebracht.
Boven West-Brabant werd de bommenwerper op 5.300 meter hoogte aangevallen door de Duitse nachtjager Wilhelm Johnen van ‘NachtJagdGeschwader 1’ in zijn Messerschmitt en uit de lucht geschoten.
Aan boord van de Halifax, waren zeven bemanningsleden.
Drie bemanningsleden waren in staat om per parachute het vliegtuig te verlaten. Ze kwamen neer op het erf van de familie Hoendervangers aan de Willeke van Oerschestraat, nu Pierestraat. Ze kwamen hierbij om het leven.
De bommenwerper ging rakelings over de boerderij van de familie Hoendervangers en stortte om 1.43 uur, 200 meter verder, op deze locatie, neer. Hier kwamen ook de vier overige bemanningsleden om. We zullen nooit weten of Colin Rees Pearce, de piloot, zijn vliegtuig bewust hier heeft laten crashen, om te voorkomen dat de Halifax neer zou komen in de bebouwde kom van Rucphen. Wat we wel weten is dat de piloot, nadat het vliegtuig werd getroffen, nog een deel van de bommen gedropt heeft boven het bosgebied. Waarschijnlijk om te voorkomen, dat die bommen onbedoeld schade zouden aanrichten in bebouwd gebied.
Uit verklaringen van getuigen is gebleken, dat wrakstukken van het vliegtuig over een groot gebied verspreid waren. Deze wrakstukken zijn hoogstwaarschijnlijk kort na de crash door de Duitsers geborgen. De Duitse (oorlogs)industrie had namelijk grote behoefte aan grondstoffen en daarom werden de materialen door de Duitsers meestal opnieuw gebruikt.
Op de vermoedelijke locatie van de crash is veldonderzoek verricht, om een bevestiging te krijgen of de Handley Page Halifax daadwerkelijk op de betreffende locatie is neergestort. De gevonden brokstukken bevestigen dat de onderzochte locatie inderdaad de plaats is waar het vliegtuig neerstortte.
De stoffelijke resten van de bemanning werden geborgen door de Duitse 719e Infanteriedivisie en aanvankelijk overgebracht naar het Kerkhof ‘’Kriegerfriedhof Zuylen’ in Breda. In 1946 werden de stoffelijke resten overgebracht naar de militaire begraafplaats te Bergen op Zoom.
Uit respect en zodat ze niet vergeten worden, noemen we hier de namen van de omgekomen bemanningsleden.
Op 22 juni 2021 werd er voor de eerste keer in de Pierestraat, een herdenking gehouden. Hierbij werd bovenstaand tijdelijk monument onthuld.
Met een waardige ceremonie werd op 22 juni 2023 onderstaand definitief monument onthuld. De herdenking vindt jaarlijks op 22 juni plaats.
De gebroeders de Rooij uit Rucphen, hielden tijdens WOII nauwgezet een dagboek waarin ze de gebeurtenissen die in en om Rucphen plaatsvonden optekenden.
Als je op deze link klikt, kun je lezen wat ze over deze crash schreven.
Voor het vervaardigen van deze pagina, werd met toestemming gebruik gemaakt, van materiaal uit het boek: ‘Het abrupte einde …’ , geschreven door Ad van Uffelen en Frank van Overveld.
Mocht je meer willen weten over de crash in Rucphen (of die op de Nederheide of St Willebrord), dan is het lezen van dit boek meer dan de moeite waard.
Wil je meer informatie wil over dit boek? Klik dan op deze link.