Crash in Rucphen

Hierna doen we kort verslag van de crash van de Halifax bommenwerper in de Pierestraat te Rucphen. We maakten hiervan ook een korte documentaire, die je kunt bekijken op de pagina: documentaires . Als je het nog eens rustig na wil lezen, dan kun je de beschrijving van deze gebeurtenis, vinden en downloaden op onze downloadpagina.

Aantal neergestorte vliegtuigen tijdens WOII per gemeente

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde als Duitse vliegtuigen.

Eén van deze vliegtuigen stortte in de nacht van 22 juni 1943 neer bij ons dorp, in de omgeving van ‘De Posthoorn’.  Vanwege de vele cokes- en staalfabrieken, fabrieken voor synthetische olie en andere oorlogsindustrie was het Ruhrgebied van groot belang voor de oorlogsinspanningen van Nazi-Duitsland. De geallieerden besloten om de Duitse oorlogsindustrie met groots opgezette bombardementsvluchten een definitieve slag toe te brengen en het Duitse moreel te breken Het bombardement van Krefeld is onderdeel van deze ‘Slag om het Ruhrgebied’. 

Bovenaanzicht van de locatie waar de Halifax bommenwerper crashte

Lang niet alle vliegtuigen, keren terug naar Engeland. In de nacht van 21 op 22 juni gaan namelijk 44 vliegtuigen verloren, waarvan er negen op Brabants grondgebied neerstortten. Eén van deze vliegtuigen crasht vlakbij de bebouwde kom van Rucphen

Het vliegtuig dat bij Rucphen neerstortte was een Handley Page Halifax van de Royal Canadian Air Force, een viermotorige bommenwerper.

Dit vliegtuig vertrok op 21 juni kort voor middernacht vanaf vliegbasis Middleton St. George, met bestemming Krefeld. 

Handley Page Halifax

Op de heenweg wordt de Halifax opgepikt door de radar van de “Biberstellung” in Oostvoorne. Vanuit de ‘Biberstellung’ wordt ‘Fliegerhorst Gilze-Rijen’, waar de Duitse nachtjagers zijn gestationeerd,  van de komst van de bommenwerpers op de hoogte gebracht.

Wilhelm Johnen (1921 – 2002)

Boven West-Brabant wordt de bommenwerper op 5.300 meter hoogte aangevallen door de Duitse nachtjager Wilhelm Johnen van ‘NachtJagdGeschwader 1’ in zijn Messerschmitt en uit de lucht geschoten.

Aan boord van de Halifax, waren zeven bemanningsleden.

Drie bemanningsleden slagen erin om per parachute het vliegtuig te verlaten. Ze komen neer op het erf van de familie Hoendervangers aan de Willeke van Oerschestraat, nu Pierestraat. Ze komen hierbij om het leven. 

Huidige situatie van de locatie waar de crash heeft plaatsgevonden.

De bommenwerper gaat rakelings over de boerderij van de familie Hoendervangers en stortte om 1.43 uur, 200 meter verder, op deze locatie, neer. Hier komen ook de vier overige bemanningsleden om. We zullen nooit weten of Colin Rees Pearce, de piloot, zijn vliegtuig bewust hier heeft laten crashen, om te voorkomen dat de Halifax neer zou komen in de bebouwde kom van Rucphen. Wat we wel weten is dat de piloot, nadat het vliegtuig werd getroffen, nog een deel van de bommen gedropt heeft boven het bosgebied. Waarschijnlijk om te voorkomen, dat die bommen onbedoeld schade zouden aanrichten in bebouwd gebied. 

Uit verklaringen van getuigen is gebleken, dat wrakstukken van het vliegtuig over een groot gebied verspreid waren. Deze wrakstukken zijn hoogstwaarschijnlijk kort na de crash door de Duitsers geborgen. De Duitse (oorlogs)industrie had namelijk grote behoefte aan grondstoffen en daarom werden de materialen door de Duitsers meestal opnieuw gebruikt.

Op de vermoedelijke locatie van de crash is veldonderzoek verricht, om een bevestiging te krijgen of de Handley Page Halifax daadwerkelijk op de betreffende locatie is neergestort. De gevonden brokstukken bevestigen dat de onderzochte locatie inderdaad de plaats is waar het vliegtuig neerstortte. 

Fam van Dijk en Kamerbeek, bezoeken de crash-site, foto gemaakt door Rein Kamerbeek uit Rotterdam

De stoffelijke resten van de bemanning werden geborgen door de Duitse 719e  Infanteriedivisie en aanvankelijk overgebracht naar het Kerkhof ‘’Kriegerfriedhof Zuylen’ in Breda. In 1946 werden de stoffelijke resten overgebracht naar de militaire begraafplaats te Bergen op Zoom. 

Uit respect en zodat ze niet vergeten worden, noemen we hier de namen van de omgekomen bemanningsleden. 

Piloot gezagvoerder Colin Rees Pearce. 
Geboren in Nieuw- Zeeland, omgekomen bij de crash, hij werd 22 jaar. Postuum bevorderd tot Pilot Officer 
Navigator William Tidswell Ellis
Geboren in Nieuw- Zeeland, omgekomen bij de crash, hij werd 27 jaar. Postuum bevorderd tot Pilot Officer 
Staartschutter Edgar Lester Robson.
Geboren in Nieuw- Zeeland, omgekomen nadat hij uit de Halifax sprong, hij werd 27 jaar. Postuum bevorderd tot Pilot Officer 
Radiotelegrafist/boordschutter William James Randall.  
Geboren in Engeland, omgekomen bij de crash van de Halifax, hij werd 23 jaar.
Boordschutter James Galloway. 
 Geboren in Schotland, omgekomen nadat hij uit de Halifax sprong, hij werd 21 jaar.
Bommenrichter Glyn John Davies Thompson. 
Geboren in Engeland, omgekomen nadat hij uit de Halifax sprong, hij werd 22 jaar.
Boordwerktuigkundige Joseph John Francis Holland. Geboren in Canada, omgekomen bij de crash van de Halifax, hij werd 22 jaar. 
Tijdelijk monument in de Pierestraat.

Op 22 juni 2021 werd er voor de eerste keer in de Pierestraat, een herdenking gehouden. Hierbij is een tijdelijk monument onthuld. Het is de bedoeling dat er zo snel mogelijk een definitief monument geplaatst zal worden. De herdenking vindt jaarlijks op 22 juni plaats. 

Voor het vervaardigen van deze pagina, werd met toestemming gebruik gemaakt, van materiaal uit het boek: ‘Bommenwerper op de geele baarg’, geschreven door Ad van Uffelen.