Bezoek aan nabestaanden

Click here for the English version

In januari 2023 bezocht Ad van Uffelen, de voorzitter van onze stichting, in Canada een aantal familieleden van de bemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente met hun vliegtuigen zijn neergestort. Een aantal van hen zijn hierbij omgekomen, zoals je kunt lezen in de beschrijvingen van deze crashes op deze site.

Hieronder doet Ad kort verslag van deze reis.

Als voorbereiding op de onthulling van de monumenten en de herdenking van deze crashes zijn mijn vriendin Conny en ik op 13 januari  naar Canada gereisd om de nabestaanden te ontmoeten en uit te nodigen voor de onthulling van de monumenten op 22 juni 2023.  

Allereerst hebben wij  twee nichten, Phyllis en Betty,  van Joe Holland  (Joe was hun oom) ontmoet in ons hotel in Toronto. 

Na een prachtige treinreis op 16 januari naar Ottawa zijn wij ontvangen door Donna Walsh bij haar thuis. Donna is een dochter van Jack Dougherty (overleefde de crash op de Nederheide in Schijf).

De volgende dag zijn wij met Donna en haar man Terry naar Renfrew gereden om haar moeder Margaret en de overige familieleden te ontmoeten. Margaret (94 jaar) heeft een heerlijke lunch klaargemaakt. 

We hebben met iedereen uitgebreid kennisgemaakt en de rest van de dag gesproken over Jack Dougherty, Ed Downing en over alles wat er zoal op elke familiebijeenkomst wordt besproken. Laurie, de zus van Donna, heeft voor mij een enorme hoeveelheid documenten, foto’s, brieven, verslagen etc. gescand en op een memorystick gezet. Door al deze informatie heb ik een beeld gekregen van wat Jack en Ed tijdens de oorlog hebben meegemaakt. Veel opgeschreven tijdens hun verblijf in Engeland, de crash en hun krijgsgevangenschap in Duitsland. Informatie die van onschatbare waarde is voor het boek dat is samen met Frank van Overveld geschreven heb.

In het begin van de avond zijn we teruggereden naar Ottawa, waar we met z’n achten nog heerlijk hebben gegeten. 

De volgende dag kwam David Berezowski op bezoek in ons appartement. We hebben samen wat gebrainstormd over de onthulling van de monumenten en de herdenking op 22 juni as. David, een gepensioneerde legeraalmoezenier zal zijn aandeel leveren op 22 juni. Hij kent de protocollen die bij dit soort herdenkingen moeten worden gevolgd.

Op 19 januari zijn we weer met de trein teruggegaan naar Toronto waarna we op 21 januari in het begin van de avond aan onze terugreis zijn begonnen. Een terugreis die niet heel soepel verliep omdat we in IJsland in een enorm zware sneeuwstorm zijn gestrand en een dag later op 23 januari weer in Rucphen terugkeerden.